![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@fifi209: a to ta strona www.stopforumspam.com nie umożliwia pobrania bazy spamerów? Przeszukanie lokalnej bazy danych będzie bezporównania szybsze, niż wykonywanie rządań curlem. Do tego zautomatyzowany cotygodniowy update lokalnej bazy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@fifi209: a to ta strona www.stopforumspam.com nie umożliwia pobrania bazy spamerów? Przeszukanie lokalnej bazy danych będzie bezporównania szybsze, niż wykonywanie rządań curlem. Do tego zautomatyzowany cotygodniowy update lokalnej bazy. Umożliwia. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale skoro udostępniają webapi to dałem przykład jak z niego korzystać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Hey pytanie o bezpieczeństwo , co jest lepsze do zabezpieczenia się przed XSS :
htmlspecialchars($str, ENT_NOQUOTES, 'UTF-8') czy filter_var ( $val , FILTER_SANITIZE_SPECIAL_CHARS) ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja uważam, że to drugie z ustawionymi flagami na stripowanie low (kody ASCII niższe niż 32) i high (kody ASCII powyżej 127). Ostatecznie zawsze można się zastanawiać nad sanitize_string. Zależy do czego konkretnie potrzebne. Ale to chyba sam wiesz z doświadczenia
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A według mnie ta pierwsza metoda. Jest czytelniejsza, szybsza i nie do ominięcia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@pyro - mógł byś podać argumenty/źródła dzięki którym masz taką pewność?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A który konkretnie argument masz na myśli?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Wiem, że o tego posta mu chodziło, ale pytałem o którą konkretnie rzecz mu chodzi:
- czytelniejsza (według mnie) - jest w przypadku dodatkowych flag dla filter_var. Programista często nie zna na pamięć wszystkich znaków ASCII, a htmlspecialchars() ma prostą i zrozumiałą budowę. Jednak jeżeli miałyby być one wywoływane dosłownie w ten sposób jak to napisał @Spawnm, to generalnie nie ma to różnicy - szybsza - kiedyś zadałem sobie takie samo pytanie, więc potrudziłem się o testy. Różnica szybkości jest mało znacząca, ale jeśli już jesteśmy przy porównywaniu... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - nie do ominięcia - a co? Zna ktoś jakoś metodę, aby ominąć to filtrowanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy się da (nie wiem czy ktoś już się potrudził o testowanie bezpieczeństwa tej funkcji), jednak wiem, że htmlspecialchars() na pewno się nie da.
|
|
|
![]()
|
|
Hey chcę dać userowi możliwość wstawiania linków przez bbcode na stronie www , i teraz pytanie:
czy taki kod:
w 100% zabezpieczy mnie przed xss ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Usunięcie ciągu javascript oraz wywalenie " jest wystarczające (oczywiście z linku)
Ten post edytował wookieb 8.07.2010, 10:27:56 |
|
|
![]()
|
|
A po co wywalenie ciągu javascript?
Link zawsze zaczyna się od http:// więc dodanie na końcu http://adsf.pl/java script:alert(1) nic nie da (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A to kurcze już nie pamiętam jak to było (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To wtedy nie wystarczy samo usunięcie " albo zastąpienie go encja? Bo twoim zabezpieczeniem usuwasz możliwość podania niektórych prawidłowych linków (dlaczego usuwasz plus ?)
|
|
|
![]()
|
|
Hmm , pośpieszyłem się z tym '%20' i '+' , wydawało mi się że jak spacja to %20 lub + w adresie to i w html uzna te znaki .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o ile się nie mylę to niektóre przeglądarki też obsługują onclick=alert(1) tzn bez cudzysłowu, jeśli chodzi o doklejanie czegoś do url, to weź pod uwagę czy możesz wyświetlić treść usera w innym miejscu niż url + czy w serwisie nie masz jakiegoś skrytpu, którego zadaniem jest przekierowanie na inną stronę
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Hey chcę dać userowi możliwość wstawiania linków przez bbcode na stronie www , i teraz pytanie Po prostu sprawdź czy podany tekst ma format URLa (ewentualnie możne mu brakować protokołu, wtedy dodaj HTTP) + zamień na encje to co zamienione być powinno (&, ", ') w przypadku używania w dokumencie HTML.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 6 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak najlepiej zapobiec zarejestrowanemu użytkownikowi na tworzenie kolejnych kont na stronie z innych ip oraz innych przeglądarek?
Pomyślałem o wrzuceniu usera IP do bazy lecz każdy wie że ono jest zmienne np u neostrady itd... Czy zna ktoś może lepsze rozwiązanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak najlepiej zapobiec zarejestrowanemu użytkownikowi na tworzenie kolejnych kont na stronie z innych ip oraz innych przeglądarek? Pomyślałem o wrzuceniu usera IP do bazy lecz każdy wie że ono jest zmienne np u neostrady itd... Czy zna ktoś może lepsze rozwiązanie? Nie da się. Najlepiej zrobić 1 konto = 1 mail. Możesz także wbudować sto różnych zabezpieczeń, które oczywiście da się obejść (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.09.2025 - 20:00 |